5th Wheels

Een “5th Wheel” zoals hij genoemd wordt is eigenlijk een oplegger met een truck er voor. Deze zijn in Amerika en Canada zeer populair. In Europa kennen we deze (bijna) niet als recreatie middel. De campings in Europa lenen zich niet echt voor dit soort combinatie’s. Het nadeel t.o.v. een caravan is dat je een caravan nog los kan verplaatsen, bij een 5th Wheel kan je dit niet, deze MOET je precies op de plaats rijden voordat je hem loskoppelt.
In Canada mag je alle huur campers met een rijbewijs B rijden, Je hebt dus geen C of BE rijbewijs nodig.

cropped-combinatie-onderweg-2.jpg

Waarom een 5th Wheel?

Toen we voor de eerste keer naar Canada gingen, hebben we zoals zo velen een “gewone” camper gehuurd, dit was een 30ft ( 10meter ) uitvoering, ideaal, veel ruimte, door de slite-out op de camping zelfs nog veel meer. Onderweg alles bij de hand. maar zoals we in Europa met een camper gewend waren, kon je onderweg niet fatsoenlijk iets inschenken of pakken. De wegen zijn niet zo goed als we hier gewend waren.

Nu zijn wij ook vakantiegangers die niet elke dag willen rijden, maar regelmatig meerdere dagen op een plek willen staan om van daaruit de omgeving te bekijken. Dat gaf meteen een nadeel van z’n grote camper. Even boodschappen doen of een parkeerplekje vinden is niet gemakkelijk. Daar komt meteen een voordeel van een 5th Wheel bij kijken. Op de plaats van bestemming aangekomen, koppel je de oplegger los en beschik je over een 4wd pick-up waarmee je zelfs de slechtste wegen kunt begaan. Deze past in elke parkeervak en bang zijn om een doodlopende straat in te rijden is er niet.
Nu heeft niet elke verhuurder deze in zijn programma, dit is tevens het 2de nadeel van dit soort camper. Zo ver ik weet hebben de grote landelijke verhuurders in Canada deze niet. Wij hebben hem gehuurd bij Traveland in Vancouver. Deze heeft ze gelukkig nog wel. Alleen ben je dan wel beperkt in ophaal locatie of terugbreng locatie. Je kan hem namelijk alleen maar ophalen in Vancouver en terugbrengen in Vancouver of Calgary. Nu starten de meeste vakantiegangers die voor de eerste keer na Canada gaan toch in Vancouver of Calgary, dus dat zou geen probleem moeten geven. 3de minpuntje is dat deze combinatie vaak iets duurder is als een gewone camper, Maar als je denkt aan een vakantie met een losse auto en hotels, zou je eens moeten overwegen om met een 5th Wheel te gaan. Voor ons geen “gewone” camper of auto/hotels meer voorlopig.

We zijn in 2016 naar plaatsen geweest waar je met een gewone camper niet kunt komen of niet gauw komt. Dit geeft toch weer een heel andere ervaring als een “doorsnee” campervakantie.

Aankoppelen (Hitching) en afkoppelen (unhitching)

Het aankoppelen en afkoppelen lijkt moeilijk, maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Een caravan aan of afkoppelen is eigenlijk net zo moeilijk/makkelijk. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Het rijden met een 5th wheel is een mooie ervaring, Als je een caravan gewend bent, rijd dit wat betreft bochtenwerk etc hetzelfde, alleen je zal merken dat een 5th Wheel veel vaster achter (op) de trekkende auto ligt. Veel comfortabeler als een aanhanger bij b.v. zijwind.

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://broekiesontour.nl/tips